bulletBarn som ikke vil sove
bulletE-post adresser
bulletForming med ull II 
bullet Går det litt tregt på nettet?
bulletKan du ikke strikke?
bulletLeggkrampe
bulletNy på nettet ?
bulletPerlestrikk
bulletPlaget av leggkrampe?
bulletPulsvarmere / Pulsvanter
bulletToving av ull
bulletTovet nisselue - ny variant!
bulletToving i vaskemaskin
bulletVask av ullplagg - Håndvaske eller maskinvask?
bulletWoolmark

 

Toving (filting) av ull

er vel kanskje velkjent for de fleste.  Å tove ull til filt regnes som en av de eldste teknikker i verden, faktisk tror man at den var kjent for 8000 år siden. Toving ble brukt for å gjøre ullplagg tette, varme, slitesterke og vannavisende. Kort forklart så krymper ullfiberen når den blir utsatt for fuktighet og bevegelse. Uvasket ull tover fortere enn den vaskete, for såpe fremskynder toveprosessen. Altså trenger vi uvasket ull, grønnsåpe og vann for å prøve oss på denne kunsten. I dag er tovete klær blitt mote, og toving av figurer er blitt både en kjær hobby og en flott kunstart.
Vi har mye bra litteratur om emnet.
En annen måte å tove på, er å strikke plagg av ull for så å tove dem.
(Dette er beskrevet flere steder på denne siden)

Tovet nisselue - annen variant av 9403
Fra en av Pinnsvinvennene, Anne Kristin Aaseth, Stord, har vi fått et flott tips om en annen og stilig utforming av nisseluen 9403:
"Jeg har strikket tovede nisseluer i den grønne (728) til voksne. Så
har jeg tatt og
brettet toppen ned mot brettekanten, og festet med en stor
tinnknapp til pynt.
Jeg brettet ned toppen mens luen var våt., og klemte den litt, sånn at den ble formet."

Pulsvarmere
"Perler på pulsen", en flott bok om perlestrikkete pulsvanter. Visste du forresten at pulsvanter har mange forskjellige navn i vårt vidstrakte land? 
I Hallingdal kjennes de som førermar, fyriermar og handringar. Andre navn som brukes rundt omkring er vevlingar, muflar og armringer.
Mennesker, i alle kulturer, har alltid likt å pynte seg med perler. Ja, noen ganger var det sågar nødvendig. Man brukte perlepynt eller broderte kunststykker rundt håndleddene i mangel av skjorteermer, eller for å skjule skittrander på ermekantene.
Det var faktisk tider da man gjerne bare hadde en finskjorte (eller kanskje ingen).
Pulsvarmere: brukes rundt håndleddet
Pulsvanter: er det samme, men disse har gjerne også hull for fingrene.
Disse begrepene blir i dag brukt mye om hverandre.
I Norge har vi fremdeles perlesøm på flere av bunadene våre, og nå er det duket for en ny epoke med perlepynting rundt omkring.
Garn som egner seg:
Tynt ullgarn som  Hifa Superwash (pinner nr 2 - 2,5)
og Hifa Tykt kamgarn (pinner nr 1,5)
Får du ikke lyst til å prøve deg?

Å strikke med perler
(Vanlig "perlestrikk" - se strikkeskolen)
Dette er ganske ”in” for tiden. Perler tres inn på tråden og settes inntil strikketøyet etter maskene i følge et diagram.  Mange tror det er helt nytt, men hovedsakelig strikkes perlene inn i pulsvarmere nå, og pulsvanter i alle varianter var veldig vanlig rundt århundreskiftet.
Det blir jo nesten som når du broderer perler på et strikketøy (som Solveig Hisdal har gjort på noen av modellene i ”Dikt i masker”), men her gjøres det altså underveis.
Strikkeperlene har litt større hull enn bunadsperlene, slik at de lettere kan tres innpå garnet, men du kan faktisk bruke disse perlene om hverandre. 
Det er mange som bruker bunadsperlene til perlestrikk, men da med ganske tynt strikkegarn. Bunadsperlene har ellers litt mer ujevne hull enn strikkeperlene.
Perlestrikk kan også brukes til mange andre småting som luer, vesker og lignende. 

Vi har mange farger, og oppskriftsbok på perlestrikk.
Dessuten har vi også garnpakker til egne modeller!

Toving i vaskemaskin

Det lønner seg å først kjøre et skylleprogram på tom maskin for å fjerne eventuelle rester av skyllemiddel o l i maskinen.
Legg det du skal tove i maskinen sammen med 30 ml Krystal flytende grønnsåpe.
Plagget vaskes alene, for dersom du vasker flere ting sammen, øker den mekaniske bearbeidingen og dermed også toveprosessen. Bruk heller ikke vaskeball, bare hell grønnsåpen oppå plagget.

Bruk Normalprogram (uten forvask) ved 50 oC. (Ullvaskeprogrammet er for skånsomt).

Tilsett litt eddik i skyllemiddelkammeret på maskinen. (Grønnsåpe er sterkt alkalisk, så eddik i siste skyllevann nøytraliserer ullen igjen.)

Når maskinen er ferdig, tar du ut plagget og strekker det litt i fasong.
Tørkes flatt, gjerne på toppen av en varmtvannstank.

Dersom du ikke er fornøyd med tovingen, kan du vaske plagget en gang til ved 40oC, og da vet du til neste gang at du gjerne kan vaske to plagg sammen i stedet.
Dersom du synes plagget har tovet / krympet litt for mye, kan du strekke det en del mens det er vått.

Er du fersk på PC?
De fleste jenter har litt "knappeskrekk" i sine første møter med nye tekniske innretninger, til forskjell fra guttene som først demonterer, siden leser bruksanvisningen (og til slutt ofte oppbevarer delene i en skuff, i tilfelle...).
Når det gjelder all bruk av PC, SÅ KAN DU IKKE GJØRE NOE GALT !!
(Dvs har du rotet deg inn i filbehandlingsprogram hvor du kan endre oppsett ol, så får du alltid grundige advarsler og spørsmål om å bekrefte, før endringene gjøres. Det samme gjelder sletting av filer).

Er du ny på tekstbehandlingsprogram, regneark ol så få først noen til å vise deg "angre"- knappen. Da kan du bare bruke denne hver gang "det skjer noe rart", og du blir tatt tilbake til bildet du hadde før den siste handlingen din, og dermed er du klar til å utforske programmet uten å være redd for at du skal forandre eller ødelegge noe.

Når de gjelder Internett, så har du en liknende knapp som heter "Tilbake". Denne finner du på verktøy-linjen på leseren din (på Internett Explorer finner du den oppe til venstre), men du kan like gjerne bruke "Backspace/Tilbake"- tasten på tastaturet ditt. (Dette er den samme tasten som du bruker for å "viske ut" tekst fra høyre mot venstre.)

Synes du det tar lang tid å få åpnet enkelte sider på Internett?
Du kan jobbe med flere åpne vinduer. Da slipper du å sitte å vente på f eks et bilde du ønsker å se. Det er bildene eller grafikken som oftest tar størst plass og dem du dermed bruker lengst tid på å åpne. Dette er avhengig av hvilket format bildene er lagret i, men selv de beste løsningene, krever lengre åpningstid enn sider med bare tekst.

Å arbeide med flere åpne vinduer, vil si at du kan veksle mellom en side du venter på og en annen side som du leser fra og går videre i. Dette gjør du på denne måten: Velg Fil øverst på menylinjen (oppe til venstre), på rullegardinmenyen du nå får, velger du ny, og så vindu. Hvis du nå ser nede på oppgavelinjen din (nederst på skjermen), vil du se at du har fått to knapper med samme navn, og det vil si at du nå har to kopier av samme side, eller to "vinduer" inn mot Internett. Bruk nå den ene siden til å surfe videre i, og den andre til å vente på "tyngre stoff". Du veksler mellom disse ved å klikke på de respektive knappene på oppgavelinjen.
Du kan også ha enda flere åpne vinduer.

E-post adresser:
Alle e-post adresser er bygget opp på samme måte:
Først navnet på din personlige postkasse - så krøllalfa @- og til slutt "etternavnet"  som beskriver din e-postleverandør. (Den som holder serveren som administrerer din postkasse). 
Har du f eks tele2 som internettleverandør, får du også en postkasse her, og da er "etternavnet" c2i.net. Du kan også gratis opprette postkasser hos forskjellige leverandører, Hotmail.com er kanskje velkjent for de fleste.
Husk å sjekke at du har med "alle delene" når du sender oss din e-postadresse!

 

Sover barnet dårlig ?
Et godt, gammelt kjerringråd er å bruke ull på barna når de skal legge seg. Dette skal være veldig effektivt på barn som sover dårlig.
Man kan enten legge barnet i ullundertøy, eller man kan bruke tepper av ull.
Hvorfor dette virker så godt som det faktisk gjør, vet vi ikke, men det kan jo være at barnet var urolig fordi at det frøs. 
Dessuten har vi alle lært at ull er lurt å ha på kroppen når vi f eks skal på skitur, fordi det absorberer væte og isolerer og holder på varmen. (Små barn blir ofte litt våte om natten)
Et annet "bestemorsråd" er at ull hjelper mot krampe og "voksesmerter", derfor skal man knyte en ulltråd rundt anklene eller bruke ullsokker på de som er plaget av dette om natten.

 

Har du lyst å lære å strikke?
Det er faktisk ikke så vanskelig! Noen tips for å komme igang:

bulletSjekk om det er kurser der du bor. Noen steder driver Friundervisningen slike kurser.
bulletLet opp litteratur om emnet f eks på biblioteket. Det finnes mange bøker med grundig beskrivelse og bra bilder av alt fra å legge opp masker til å montere plagg.
Du kan også se våre linker, for der er det en hjemmeside hvor du kan hente en hel "Strikkeskole"
bulletAllier deg med en slektning eller bekjent som kan kunsten
bulletStart opp med et prosjekt når du bestemmer deg for å gå i gang. Å lage sjal til dukker er kjedelig, prøv deg heller på noe som du har lyst til å få ferdig, f eks en lue eller genser til deg selv. Velg heller et litt tykt, lettstrikket garn og et enkelt mønster. Det er her du trenger de første rådene fra din kyndige allierte. Lær deg å legge opp og å strikke rette og vrange masker, resten søker du hjelp til underveis. Før du vet ordet av det sitter du der med ditt første ferdige verk. LYKKE TIL!
bulletPinnsvin Design har nå tatt inn flere bøker og hefter som passer meget godt for nybegynnere!

Woolmark-merket

Dette merket står for "ren, ny ull". "Ren" betyr at vi har å gjøre med 100%ull, og "ny" betyr at ullen er produsert av fibre som ikke har vært brukt tidligere. Alt ullgarn fra Hillesvåg har Woolmark-merket.

Vask av ullplagg

Håndvask eller maskinvask?
Vi må bare erkjenne det - Vi bruker mye ullplagg her, men vi vasker alt i maskin!
Vi vil ikke uten videre anbefale dette til andre - alle garntyper kommer med vaskeanvisninger, og det eneste vi i utgangspunktet kan anbefale er å følge disse!
Men vi kan forklare hvorfor og hvordan vi vasker våre plagg i maskinen:
Først og fremst: Dette er helt avhengig av hvilken maskin du har, og hvilke programmer og innstillingsmuligheter som finnes på maskinen. (Vi har en meget god maskin)
Ullplagg skal heller ikke "vaskes ihjel" - Mange ganger holder det å lufte plaggene. Ubehandlet dvs f eks fri for superwashbehandling - har ullen en selvrensende effekt pga lanolininnhold, og noen garntyper har dette i større grad enn andre (se ALPAKKA garnet).
Vi vasker plaggene i maskinen på ULLVASKEPROGRAM med egnet VASKEMIDDEL FOR ULL f eks flytende MILO, og vi vasker alltid med KALDT VANN i maskinen - dvs 0 o C.
På denne måten føler vi at plaggene faktisk får en mer skånsom behandling enn ved håndvask. Ullvaskeprogrammet behandler plaggene skånsomt (kanskje mer enn ved krysting og klemming for hånd), vannet kommer fort ut av plagget ved sentrifugering, og pga at vi vasker kaldt, får vi ingen temperaturforskjell ved skylling og dermed ingen krymp effekt!
(Vi vasker kun ved høyere temperaturer når vi skal tove/krympe)
Spesielt dette med å vaske kaldt, tror vi er årsaken til at plaggene våre holder seg så fine.
Mindre hygienisk er det heller ikke: Man trenger 60oC for å ta knekken på diverse mikroorganismer, og denne temperaturen kan uansett ikke brukes ved vask av ullplagg.
Til slutt vil vi gjerne si at vi har barne ullplagg her som har gått i arv, vært i flittig bruk, er strikket for opp til 20 år siden, har kun vært vasket i maskin og ser ut som nye plagg!

Håndvask: Vask plagget i lunkent vann (maks 40oC), og bruk et vaskemiddel som ikke bleker og som er godkjent for Woolmark-plagg. Vreng plagget for å beskytte eventuelle løse fibre på overflaten. Pass på at vaskemiddelet er helt oppløst før plagget legges i vannet. Du kan bløtlegge plagget maks 5 minutter, slik at smuss løser seg opp, før du forsiktig klemmer vannet gjennom strikkeplagget. Ikke kryst eller vri! Plagget skylles først i varmt vann, så i kaldt vann. Bruk gjerne skyllemiddel dersom garnet / plagget tåler det. (OBS Til Superwash garn skal det ikke brukes!) Etterpå rulles plagget mellom rene håndklær, ikke vri!. Deretter strekkes plagget i form mens det ennå er fuktig. Tørkes ferdig på flatt underlag eller foldet dobbelt på en snor (for at ikke plagget skal strekkes).

Maskinvask:
(Dette er en standard metode - Du kan også bruke vår metode som er skissert over)
Vreng plagget for å beskytte eventuelle løse fibre på overflaten. Bruk Woolmark-programmet (eller ullprogrammet) ved 40oC, og et vaskemiddel som ikke bleker og som er godkjent for Woolmark-plagg. Tørkes på flatt underlag eller foldet dobbelt på en snor (for at ikke plagget skal strekkes).

Fra  en av pinnsvinvennene Kristine Neeraas har vi fått flere tips ang vasking av ullplagg:

"Når et plagg henges dobbelt, er det en fordel å henge det på langs av strikkeretningen for å unngå en tverrstripe på f eks genseren.
Unngå for mye damping av ullplagg.
Dersom plaggene dampes mye, mister den enkelte garntypen sitt særpreg. Det blir flatt og  ser ikke hjemmelaget ut mer.
Av og til blir plagget finest dersom det gjennomvætes og legges ut over en håndduk som beskrevet over.
Sømmer (tykke) blir nok penest når de blir dampet. Dessuten kan man jo rette opp ett og annet med damping."
 

 

 Vi tar gjerne imot tips og triks fra dere også!